1991-ben nyitotta meg Nagykátán az első barkács-áru üzletét Hamar Ferenc, mint egyéni vállalkozó. A bolt a családi ház pincéjében, mint egy 40 m2-en terült el. Kezdetben lapra szerelt bútorok, kézi szerszámok, csavarok, zárak és játékok forgalmazásával foglalkozott.

1993-ban bérelt egy 50 m2-es ingatlant, ahol beindította a csavar nagykereskedelmet. Ezzel egy időben alakította át Hamar Ferenc a vállalkozását Kátai 2 Bt.-re, majd 1996-tól Hamar-Barkács Kft.-ként üzemel mind a mai napig. A kft. tulajdonosai 50-50%-ban Hamar Ferenc és Hamar Ferencné. A Hamar-Barkács Kft. 1996-as alakulása óta, termékeinek és szolgáltatásainak egyre bővülő kínálatával várja ügyfeleit. A cég termékpalettája napjainkban is folyamatosan bővül.

Mára zárak, vasanyagok, rögzítés-technika, szerszámok, szerszámgépek, hegesztés- és locsolás -technika, és épületgépészeti termékek értékesítése vált a kft. kis- és nagykereskedelmének fő profiljává. A kft. jelenleg már számos céggel áll folyamatos vagy időszakos partneri kapcsolatban.

Az értékesítésen kívül szolgáltatásai kiterjednek a forgalmazott termékek raktározására és szállítására is.

 A Hamar-Barkács Kft. Lengyelországból, Szlovákiából, Romániából és Szerbiából importál, de sok magyarországi gyárból, importőrtől és kisebb gyártóktól is szerzi be termékeit. Mára az árbevétel nagyobb része a nagykereskedelemből származik, ahol kiskereskedőket, viszonteladókat, és felhasználókat is kiszolgál a cég.

Jelenleg a Hamar-Barkács Kft. nagykereskedelmi üzletágának több száz állandó vevője van, kiskereskedelmi áruházában pedig több ezer vásárló fordul meg évente.

A Kft. beszállítói között vannak importőrök, gyártók, külföldi partnerek, és nagykereskedők is, mint pl. az ESAB Kft., Fémiksz Kft., Euro-Elzett Kft., Einhell Hungária Kft. és a PESTAN d.o.o..   

A cég megbízhatóságának és magas színvonalú tevékenységének köszönhetően több megrendelővel és beszállítóval is hosszú távú kapcsolatot sikerült kialakítani. 

A Hamar-Barkács Kft. székhelyén, a családi ház mögötti-melletti telken épültek fel az előző évtizedben a nagykereskedelmi raktárak, majd 2007-ben a háromszintes Barkács-Diszkont áruház.

A nagykereskedelmi raktárak összes alapterülete jelenleg 3000 m2, a kiskereskedelmi értékesítés pedig 800 m2-en folyik. A nagykereskedelmi tevékenység során a Hamar-Barkács Kft. saját tehergépjárművel szállítja ki nap mint nap partnerei részére a megrendelt árut.